GYIK

GYIK a fogérzékenységről:

 • Mi a fogérzékenység?

  A fogérzékenység egy gyakori probléma, ami akkor jelentkezik, amikor a fog belső része, a dentin felszínre kerül. Az állapot hosszú idő alatt alakul ki, olyan gyakori problémák hatására, mint a visszahúzódó fogíny vagy a zománc elvékonyodása. 

  Tudjon meg többet a fogérzékenység okairól

 • Mi okozza a fogérzékenységet?

  A fogérzékenység akkor jelentkezik, amikor a fog belső, lágy része, a dentin védtelenné válik. A dentinben több ezer mikroszkopikus csatorna fut a fog közepe felé. Ha a dentin védtelenné válik, külső hatások (például hideg innivalók) ingerelni kezdik a fogban található idegeket, amely jellemzően rövid, de éles fájdalommal jár, amit fogérzékenységnek nevezünk.

  További információk a Mi okozza a fogérzékenységet? című részben

 • Hogyan védekezhetek a fogérzékenység ellen?

  Beszéljen a tüneteiről fogorvosának. Ő megállapíthatja, hogy panaszaiért a fogérzékenység felelős-e, és tanácsot adhat, hogyan kezelje érzékeny fogait, például mi az Ön számára a legjobb fogmosási technika, milyen gyakran és mikor alkalmazza. Azonkívül, enyhítheti a fogérzékenység fájdalmas tüneteit, ha lecseréli normál fogkrémjét egy olyanra, mint például a Sensodyne, amely speciálisan fogérzékenységre lett kifejlesztve. Tudjon meg többet! 

  Látogasson el a Szájápolás érzékeny fogak esetében részhez

 • Mi válthat ki fájdalmat az érzékeny fogakban?

  A fogérzékenységtől szenvedő embereknél sokféle dolog kiválthatja a fájdalmat. A következőkben összeszedtük a leggyakoribb kiváltó okokat:

  • Hideg ételek vagy italok
  • Forró ételek vagy italok
  • Cukros ételek
  • Savanyú ételek
  • Hideg levegő belélegzése
  • Fogmosás

  Tudjon meg többet! Látogasson el A fogérzékenység gyakori kiváltó okai című fejezethez

 • Gyakori panasz a fogérzékenység?

  Igen. A fogérzékenység 3-ból 1 embert érint, fiatalokat is beleértve. Leggyakrabban a 20 és 50 év között korosztályt érinti.

 • A fogérzékenység egy komolyabb betegség tünete?

  A fogfájdalomnak a fogérzékenységen kívül különböző okai lehetnek. Ezért, ha állandó fogfájdalmat érez, a legjobb döntés, hogyha felkeresi fogorvosát.

  Tudjon meg többet A fogérzékenység egyéb okai című fejezetben.

 • A túl erőteljes fogmosás okozhat fogérzékenységet?

  Ha a fogorvos által javasoltnál erőteljesebben vagy sűrűbben mos fogat, az az íny visszahúzódásához és zománc elvékonyodásához vezethet. Az elvékonyodott zománc és a visszahúzódott íny egy idő után védtelenül hagyja a dentint, ami fogérzékenységhez vezethet.

  További információért látogasson el A fogérzékenység egyéb okai című fejezethez.

 • A fogfehérítés okozhat fogérzékenységet?

  Fogfehérítés alatt fogorvos által végzett és ellenőrzött kezelést értünk. Ezek a kezelések egy fehérítő anyagot (peroxidot) tartalmaznak, amely néhány páciens esetében kiválthatnak fogérzékenységet. Ez nem azonos azzal a fogérzékenységgel, amelyek a védtelen dentin miatt alakulnak ki. (Amely a fog belső, lágyabb részét takarja.) Beszéljen fogorvosával, a fogfehérítés által kiváltott fogérzékenységről, ha fogfehérítő kezelésen gondolkodik.

  További információk A fogfehérítés fogérzékenységet okoz című fejezetben.

Saverózió GYIK:

 • Mi a saverózió?

  Az étrendünkben található sav hatására elvékonyodik a fogzománc, amit saveróziónak hívunk. Ahhoz, hogy veszélyeztessük a fogunkon található zománcot, elég, ha naponta mindössze négyszer fogyasztunk savtartalmú élelmiszereket. Ha úgy érezi, hogy saverózió veszélye fenyegeti, kérje ki fogorvosa tanácsát a helyes táplálkozással és fogápolással kapcsolatban.

  További információkért keresse fel a pronamel.hu weboldalt.

 • Mi okozza a saveróziót?

  Ha hosszú időn keresztül savas ételeket és italokat fogyasztunk, az a fogzománc elvékonyodását eredményezheti - ezt a folyamatot saveróziónak hívjuk. A savas ételek és italok közé tartoznak például a gyümölcsök és gyümölcslevek, szénsavas üdítőitalok, a fekete tea és kávé, bor, és bármi, aminek kicsit savanyú íze van, például a ketchup vagy a salátaöntetek. Hogy megvédje fogait a saveróziótól, kérje ki fogorvosa tanácsát a táplálkozással és fogápolással kapcsolatban. Használjon speciálisan a saverózió ellen kifejlesztett fluoridos fogkrémet, mint a Pronamel.

  További információkért keresse fel a pronamel.hu weboldalt.

 • A saverózió okozhat fogérzékenységet?

  Igen. A saverózió hatására elvékonyodhat a fogunk külső rétegét borító zománc. A fogzománc ugyan a legkeményebb anyag a szervezetünkben, idővel azonban elhasználódhat, ezzel védtelenül hagyva az alatta megtalálható dentint és így fogérzékenységhez vezethet.

GYIK a fogérzékenységre kifejlesztett fogkrémekről

Sensodyne fogkefe