A fogérzékenység okai

A fogérzékenység okai

A fogérzékenység okai

Az egészséges íny és a fogérzékenység kapcsolata

Az egészséges fogakhoz fontos az egészséges fogíny. A fogíny visszahúzódás a fogérzékenység egyik vezető oka. Túl gyakori vagy túl erős fogmosás, hosszantartó fogínybetegség (fogínygyulladás vagy periodontális betegség) és akár az öregedés is hozzájárulhat a fogíny visszahúzódásához. Ahogy a fogíny visszahúzódik, az alatta lévő dentin idővel fokozatosan szabaddá válhat.

Az egészséges íny és a fogérzékenység kapcsolata

A fogfehérítő kezelések okozhatnak fogérzékenységet?

Az érzékenység, amely professzionális fogfehéritő kezelések alatt és után érzékelhető, különbözik a fogérzékenységtől. A fogérzékenység egy gyakori és fájdalmas állapot, amely akkor alakulhat ki, amikor a fog dentinje szabaddá válik (jellemzően a fogíny visszahúzódás vagy fogkopás eredményeképp). A fogfehérítő kezelések esetében azonban valószínűsíthető, hogy a fogfehérítő összetevő behatol a fogba, ezzel érzékenységet okozva.

Klinikai tanulmányok azt mutatják, hogy azok a fogkrémek, amelyek  kálium-nitrátot tartalmaznak, csökkenthetik a professzionális fogfehérítő kezelések okozta érzékenységet. Ezekben a tanulmányokban azok az emberek, akik két héttel a fogfehérítő kezelés előtt és a fehérítő kezelés alatt is kálium-nitrátot tartalmazó Sensodynével mostak fogat, kevesebb érzékenységet tapasztaltak a kezelés után összehasonlítva azokkal, akik szokásos fluoridos fogkrémet használtak.

Beszéljen fogorvosával a fogfehérítéssel kapcsolatos érzékenységről, ha a fogfehérítésről gondolkozik.

A FOGÉRZÉKENYSÉGRŐL