A fogzománcról

A fogzománcról

A fogzománcról

A fogzománcról

A fogzománc megértése

A fogzománc a fogak legkülső, kemény, látható borítása. Az egészséges fogzománc színe a halványsárgától a szürkéig, kékes fehérig változhat. Ez az emberi szervezet legkeményebb anyaga, és nagy százalékban tartalmaz ásványi anyagokat.

Tudta?

A fogzománc átlagos vastagsága 2-3 mm, mégis hatékonyan védi meg a fog belső rétegeit a forró és hideg hatásoktól, illetve a savas ételektől, amelyek a fogak érzékenységéhez vezethetnek.
Mivel a fogzománc nem tartalmaz élő sejteket, nem képes visszanőni. Ha egyszer elveszett, nem tud regenerálódni - így az alatta lévő rétegek kevesebb védelemben részesülnek. Ha a folyamat nagyon előrehaladott, bizonyos területeken teljesen eltűnhet, így az alatta taláható dentin felszínre kerül.

Az ételeinkben és italainkban található savak elsődleges okként szerepelnek a fogzománc kopásában. Mindennapi étrendünkben előforduló sok savas étel és ital - mint pl. üdítők, gyümölcsök és gyümölcslevek, salátaöntetek és bor - idővel feloldhatja a fogzománcot. Ezt a folyamatot saveróziónak vagy fogeróziónak nevezzük, és kb. 3 fiatal felnőttből 1 esetében jelentkeznek a tünetek.

A fogzománc keménységének megőrzése fontos a megfelelő szájhigiéné fenntartása szempontjából. Mindennapi egyszerű lépésekkel megóvhatja fogait a saverózió hatásaitól.

A fogzománcról

A fogzománcról

A fogzománcról

A saverózióról

A saverózióról

Miért a Pronamel?

Miért a Pronamel?