A fogérzékenység okai

A fogérzékenység okai

A fogérzékenység okai

Mi okozza a fogérzékenységet?

A fogérzékenység  gyakori fogászati probléma. A leginkább érintettek a 20 és 50 év közöttiek. A forgérzékenység akkor alakulhat ki, ha a fog puhább, belső része, az ún. dentin szabaddá válik. A dentin a zománc és az íny alatt helyezkedik el.

Mikroszkópikus csatornák ezrei futnak keresztül a dentinen a fog közepe felé. Ha a dentin szabaddá válik, külső ingerek (mint egy hideg ital) stimulálhatják a fogban levő idegeket, ez pedig egy jellegzetesen rövid, éles, fogérzékenység által okozott fájdalommal jár.

 

Mi okozza a fogérzékenységet?

Csak egy fogorvos tudja megállapítani, hogy Ön fogérzékenységben szenved-e. Ha fogproblémái vannak, mindig forduljon tanácsért fogorvosához. Ha fogérzékenysége van, minimalizálhatja a dentin további szabaddá válását, vigyázhat érzékeny fogaira és enyhítheti a fájdalmas tüneteket már azzal is, hogy megváltoztatja napi szájhigiéniás és étkezési szokásait.

Ebben a részben az érzékenység egyik fő okával foglalkozunk.

Az érzékenység, amely professzionális fogfehérítés alatt vagy után jelentkezik, különbözik a fogérzékenységtől. További információkért látogasson el  ´A fogfehérítés okozhat fogérzékenységet?´ fejezethez.

A FOGÉRZÉKENYSÉGRŐL