A fogérzékenység okai

A fogérzékenység okai

A fogérzékenység okai

Miért vékonyodik el a fogzománc?

A fogzománc a fog külső kemény felülete. Annak ellenére, hogy a testben található legkeményebb anyag, idővel fokozatosan elkophat, ezáltal szabaddá téve az alatta lévő dentint, ami fogérzékenységhez vezethet.

A fogzománc kopását okozhatja:

Miért vékonyodik el a fogzománc?

Fogcsikorgatás

Csikorgatja a fogát akár éjjel, akár nappal? Ha igen, akkor ezzel koptathatja a fogzománcot, amely idővel szabaddá teheti az alatta levő dentint.

Fogmosás

Ha túl gyakran vagy túl erősen mos fogat, a fogzománc elvékonyodhat vagy fogíny visszahúzódás alakulhat ki.

Hogy ezt megelőzze, kérdezze meg fogorvosát vagy szájhigiénikusát az Önnek legmegfelelőbb fogmosási technikáról és szájhigiéniáról, egyben próbáljon puha sörtéjű fogkefét használni, mint a Sensodyne Complete Protection Soft.

Saverózió

Idővel a savas ételek és italok elkoptathajták a fogzománcot - ezt saveróziónak nevezzük. A savas ételekhez és italokhoz tartoznak a gyümölcsök és a gyümölcslevek, szénsavas italok, fekete kávé vagy tea, bor és bármi, aminek erős az íze, mint a ketchup vagy a salátaöntet. Már napi négy savas ´kihívás´ kiteheti fogzománcát a saverózió veszélyének. Ha úgy érzi, hogy a fogzománca saverózió veszélyének van kitéve, beszéljen fogorvosával:

  • Kérjen tanácsot az Önnek legmegfelelőbb fogmosási technikáról és szájhigiéniáról.
  • Kérjen étkezési tanácsot és tanácsot arról, hogyan lehet a legjobban megvédeni fogait a saveróziótól napi kétszeri fogmosással és olyan fluoridos fogkrémmel, mint a ProNamel.

A FOGÉRZÉKENYSÉGRŐL